<< eiland : Java | thema's : Fietsen in Indonesië

Java fietsreis; tempels en platteland / 4 dagen

Op de fiets verken je het platteland van Midden-Java. Je passeert de bekendste tempels, Borobudur en Prambanan, maar komt ook op minder bekende plekken. Geniet van het prachtige landschap: rivieren en meren, rijstvelden en terrassen in de bergen, klein dorpjes en drukke marktplaatsen. Je bent ver weg van de gebaande paden, maar bezoekt ook enkele hoogtepunten. De routes zijn niet zwaar, gemiddeld zo'n 40 kilometer per dag, en gaan over rustige wegen. Je fietst samen met je lokale gids op mountain bikes met 3x7 versnellingen en er is altijd een volgauto in de buurt, waarmee ook de bagage wordt vervoerd. Een comfortabele fietstour dus, die met een normale fietsconditie voor iedereen goed te doen is.

Dag 1: Yogyakarta naar Borobudur (45km fietsen)
Je start aan de rand van Yogyakarta en fietst meteen de stad uit. Vandaag volg je grotendeels het Mataram-kanaal; een kanaal dat in de Japanse tijd werd gegraven en tot op heden de rijstvelden van water voorziet. Omdat het kanaal wat hoger ligt dan het omringende landschap, heb je een mooi uitzicht over de velden. Je rijdt helemaal door naar het beginpunt van het kanaal, waar het water via sluizen uit de Progo-rivier wordt getapt. Via dorpjes en een (optionele) pittige klim, kom je uiteindelijk bij de Borobudur uit. Je verblijft hier in een hotelletje met zwembad, tussen de rijstvelden en 1km van de tempel.

Dag 2: Borobudur, ambachten en transfer naar Bandungan (10km fietsen)
Deze ochtend fiets je naar de Borobudur, om de tempel te bezoeken. Je kunt eventueel voor een sunrise tour gaan. Aansluitend maak je met een lokale gids een korte fietstrip door dorpen in de omgeving. Je ziet hoe de lokale bevolking op de velden werkt en thuis verschillende ambachten beoefent, zoals manden-vlechten of aardewerk maken. Na de lunch word je per auto in 2 tot 3 uur naar het bergdorpje Bandungan gereden. Je slaapt hier een nacht in een prettig hotel, met prachtig uitzicht over de omgeving.

Dag 3: Gedung Songo, fietsen naar Ambarawa, slapen in Salatiga (35km fietsen)
Begin deze ochtend vroeg met een bezoek aan de kleurrijke bloemenmarkt van Bandungan. Na het ontbijt ga je per auto naar de tempeltjes van Gedung Songo, nog hoger in de bergen. Loop eerst even rond om deze 9de-eeuwse, hindoeïstische tempeltjes te verkennen. Het uitzicht over de omgeving  is fenomenaal. Daarna stap je op de fiets en begin je aan een enerverende afdaling naar het stadje Ambarawa en het Rawa Pening-meer. Er is een route over het asfalt, maar een off the road route is ook mogelijk. In Ambarawa bezoek je een voormalig Nederlands fort uit de 19de eeuw, dat in de Japanse tijd dienst deed als interneringskamp. Ook ga je naar het spoorwegmuseum, met het station Willem I, dat nog in tact is, en veel stoomlocomotieven. Tenslotte fiets je rond het Rawa Pening-meer: een prachtig landschap van rijstvelden en waterpartijen. Het laatste stukje naar Salatiga leg je per auto af. Deze avond overnacht je opnieuw in een sfeervol hotel, met tropische tuin en zwembad.

Dag 4: Fietsen van Boyolali naar Prambanan, daarna terug naar Yogyakarta (45km fietsen)
Per auto word je naar het startpunt voor vandaag gereden, in het stadje Boyolali. Je begint aan een lange afdaling via rustige wegen, langs dorpen en stadjes, plantages en rijstvelden. Onderweg veel mensen die werken in de velden. Op een onverwachte plek kom je nog een klein, hindoeistisch tempeltje tegen, ook uit de 9de eeuw. De route vlakt uit naar de laatste bezienswaardigheid van deze trip: de beroemde Prambanan-tempel. Na de lunch is er tijd om de tempel te verkennen. Per auto word je teruggereden naar je hotel in Yogyakarta.
  

Dag 1 Yogyakarta naar Borobudur
Dag 2 Borobudur naar Bandungan
Dag 3 Bandungan-Geding Songo-Salatiga
Dag 4 Salatiga-Prambanan-Yogyakarta

Prijs : 435 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates