CULTUUR

Manieren

Indonesiërs vinden beleefd gedrag, goede manieren en tradities bijzonder belangrijk. De mensen zijn hartelijk, gemaakte fouten worden weggelachen. Als men een antwoord op een vraag niet weet, wordt er vaak toch een (geheel willekeurig) antwoord gegeven. Het lijkt of de mensen onbezorgd zijn, maar schijn bedriegt. Harmonie vormt de kern van het bestaan en men zal altijd proberen de balans in het leven te handhaven. Het gemeenschappelijke gaat boven alles, daarvan is men namelijk afhankelijk in tijden van tegenspoed. De familie is het belangrijkst.

 

Beleefdheidsvormen

Gezichtsverlies is voor Aziaten het ergste dat iemand kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en netjes gekleed gaan, zijn van groot belang.

Daarnaast is het aangeven en aanpakken van iets met de rechterhand belangrijk. De linkerhand is de onreine hand (wordt gebruikt bij toiletgang). Het hoofd is het belangrijkste (heilige) deel van het lichaam, het mag niet ongevraagd aangeraakt worden. Een kind een aai over zijn bol geven wordt niet gewaardeerd, al zal men dat niet altijd laten blijken.

Geduld is een schone zaak, met name in Indonesië, ongeduldig zijn is ongepast. Westerse efficiëntie is vaak ver te zoeken. Er moet vaak langer gewacht worden, bijvoorbeeld bij de bank, dan je nodig zou achten.

 

Afdingen

Onderhandelen over prijzen is in Indonesië een tijdrovende bezigheid. Maar het is een goede manier om met de lokale bevolking in contact te komen. Onderhandel ook als je een ritje maakt met een becak (fietstaxi), koets of gewone taxi (wanneer deze geen meter (aan) heeft). In warenhuizen en sommige winkels kun je niet afdingen.

 

Op bezoek

Als je bij een Indonesische familie thuis wordt uitgenodigd, doe dan in ieder geval je schoenen uit bij de deur. Zorg dat je netjes gekleed gaat (lange broek/rok, t-shirt met een mouw). Daarnaast is het netjes om een geschenk mee te nemen; een doos koekjes, een speeltje voor de kinderen. Indonesiers zitten thuis meestal op de grond. Doe mee en laat dan vooral niet de onderkant van je voeten zien (onbeleefd).

 

Persoonlijk contact

Indonesiërs maken graag contact met buitenlandse toeristen. Het gaat vaak op een luchtige manier met veel zenuwachtig gelach. Ze willen op die momenten ook graag met de toerist op de foto. Het geeft jou weer de kans om foto’s te maken van Indonesiërs.

 

Kleding

In Azie is het niet gewoon om schaars gekleed over straat te gaan. Dus ook niet in Indonesië. De meeste Indonesiërs hebben zelf ondanks de warmte een lange broek/rok aan en een shirt met een mouw(tje). Natuurlijk begrijpt de lokale bevolking wel dat buitenlanders anders gekleed gaan, maar wanneer de buitenlander zich aanpast, dan levert dit het respect van de lokale bevolking op. Een korte broek tot op de knie en een t-shirt (beter geen loszittende singlets voor vrouwen) zijn bij toeristische activiteiten dus wel geaccepteerd. Bij bezoeken aan religieuze gebouwen zijn bedekte lichaamsdelen een ‘must’.

Dunne kleding is natuurlijk het prettigst. Daarnaast werken lichtere kleuren beter bij bescherming tegen muggen ’s avonds.

 

Veiligheid op straat

Het verkeer in Indonesië ziet er chaotisch uit, zeker in de steden, waar auto’s motoren, scooters en voetgangers zich allemaal kriskras door elkaar bewegen. Er lijkt geen systeem te zijn, maar als je langer kijkt zie je dat het er wel is. Ondanks alle chaos blijven Indonesiërs meestal erg rustig in het verkeer, je ziet weinig agressie.

Indonesië is een relatief veilig land. Straatroven, zoals in sommige Latijns-Amerikaanse steden, komen eigenlijk niet voor. Wel is er kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen en tassengraaien. Loop dus niet met waardevolle spullen te koop, houd camera’s, portemonnees en tassen altijd op een veilige plek op of aan je lichaam. Je kunt waardevolle spullen altijd in je hotel achterlaten, in een kluis op kamer of bij de receptie (dus niet los op de kamer).

Laatste updates