Indotracks heeft als doelstelling om duurzaamheid zoveel mogelijk toe te passen in onze bedrijfsvoering en in onze reizen. Sinds 2017 zijn we hier actief mee bezig en dit proces wordt continu geëvalueerd en bijgesteld
In onze bedrijfsvoering zijn we een grotendeels papierloos kantoor, bankieren we bij een duurzame bank, kopen we zoveel mogelijk duurzaam in en letten we op onze reisbewegingen (zoveel mogelijk per fiets of openbaar vervoer, bij noodzakelijke vluchten vangen we CO2-uitstoot af).
De meeste winst valt echter te halen uit de samenstelling van onze reizen. De focus ligt hierbij op stimuleren van lokale economieën en lokale culturen, beschermen van lokale natuur, vermijden van overtoerisme, verminderen van plastic afval, verminderen en afvangen van CO2-uitstoot. In onze reisvoorstellen houden we hier rekening mee en doen wij voorstellen en suggesties om een reis zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Wij zijn bijvoorbeeld groot voorstander van kleinschalige, lokale accommodaties, slow travel, reizen per trein (in plaats van een binnenlandse vlucht), dieren spotten in het wild, routes weg van de gebaande paden. Als je naar Indonesië reist, dan is een internationale vlucht helaas niet te vermijden: een non-stop vlucht of een vlucht met zo weinig mogelijk overstap levert dan de minste CO2-uitstoot op.
Daarnaast vangt Indotracks CO2-uitstoot af voor iedere reiziger. Via een samenwerking met Trees for All planten wij 1 boom per reiziger. En via een samenwerking met de sociale onderneming CO2 Operate BV compenseren wij 0,5 ton CO2 per reiziger. CO2 Operate BV heeft met een Indonesische partner het Gula Gula Voedselbos programma ontwikkeld: gedegradeerde hellingen rond het Singkarak-meer in West Sumatra worden herbebost door de lokale gemeenschap. Binnen 5 jaar ontstaat een bio-divers voedselbos, waar de lokale gemeenschap inkomsten uit krijgt door de oogst en verkoop van bosproducten. Met veel plezier draagt Indotracks een steentje bij aan dit project.
In 2022 hebben wij 74 bomen geplant via Trees for All en 37 ton CO2 afgevangen via het Gula Gula voedselbosproject.