Molukken rondreis Ambon, Saparua en Seram

Een ontdekkingsreis langs de bekendste eilanden van de zuidelijke Molukken: Ambon, Saparua en Seram. Tijdens deze reis maak je kennis met zowel natuur als cultuur van de Molukken: van steden naar dorpen en van koraalriffen naar moerasbossen. Het is echt reizen, met veel verplaatsingen per auto, boot en fietstaxi. Voorzieningen zijn soms minimaal en je zult vaak de enige buitenlander ter plekke zijn. Authentieke Molukse cultuur, een bijzondere lokale keuken, resten van 350 jaar koloniaal verleden en het moderne Molukse leven: maak het allemaal mee!

Houd er rekening mee dat door weersomstandigheden of andere gebeurtenissen het programma in de Molukken soms 'last minute' omgegooid moet worden. Flexibiliteit is noodzaak bij reizen door de Molukken!

Dag 1: Ambon-stad
Bij aankomst op het vliegveld van Ambon word je door jouw gids voor de komende dagen opgewacht en naar je hotel gebracht. Het is een mooie rit rond de baai van Ambon. Wandel deze middag alvast naar de poort van het oude VOC-fort Victoria, de havenkade en de lokale markt. Of ga koffie drinken in een van Ambon’s bekende koffie-shops.

Dag 2: Betjak-tour en Soya Atas
Met jouw lokale gids ga je deze ochtend een betjak-tour maken over het platteland ten zuidwesten van Ambon-stad. Per auto rijd je naar het startpunt in Latuhalat, waar je in een betjak stapt. Je passeert dorpjes en stranden, en ziet onderweg bijvoorbeeld hoe op traditionele wijze bakstenen worden gemaakt. De rit eindigt bij de Poort van Ambon: een heldere baai met een klif in de vorm van een poort. Het is een prima plek om te zwemmen of een kokosnoot te drinken. Daarna terug naar het beginpunt. Bij een lokale familie wacht hier je eerste Molukse lunch. In de namiddag word je omhoog gereden naar Soya Atas, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de baai van Ambon. Je kunt hier in een restaurant ook een heerlijk visje eten terwijl je van de ondergaande zon geniet (diner niet inclusief).

Dag 3: Transfer naar de haven, boot naar Saparua, transfer naar hotel
Deze ochtend word je naar de haven van Tulehu gereden. Je stapt hier op een snelle boot (lijndienst) die je in 1 uur naar Saparua vaart. Na aankomst maak je meteen een tour door Saparua-stad en omgeving. Je bezoekt traditionele woningen, het VOC-fort Duurstede, een dorpje waar aardewerk wordt gemaakt en een dorp met de oudste kerk van dit overwegend christelijke eiland. Daarna ga je naar jouw accommodatie aan de noordkant van Saparua. 's Middags kun je hier relaxen in een hangmat op het strand, of ga snorkelen op het huisrif voor de deur. Het guesthouse is bijzonder eenvoudig, met een koude douche en een toilet dat je zelf moet doorscheppen, maar daardoor niet minder sfeervol! Het diner is inbegrepen bij je verblijf.

Dag 4: Culinaire excursie op Saparua
Deze ochtend word je weer naar Saparua-stad gebracht. Je ontmoet hier mama Nelly, die je meeneemt naar de lokale markt. Bespreek met haar wat je deze middag wilt lunchen; samen gaan jullie dan de inkopen doen. Met mama Nelly rijd je mee per openbaar vervoer naar haar huis in een naburig dorp. Bij haar thuis leer je koken op z'n Moluks. Wat niet kan ontbreken op het menu is uiteraard papeda: een Moluks traditioneel gerecht van sago-meel met water. Na de lunch ga je terug naar je guesthouse en kun je de verdere middag relaxen. Lunch en diner zijn inclusief.

Dag 5: Saparua-Seram per boot, transfer naar Sawai
Per snelle boot reis je (eventueel via Ambon) naar het eiland Seram, volgens de lokale bevolking het ‘moedereiland’ van de Molukse archipel. Van de havenplaats Masohi steek je per auto het eiland over naar de noordkust. Het laatste stuk vandaag leg je per speedboot af; naar de baai van Sawai. Opnieuw een eenvoudig onderkomen, maar wat een prachtige setting: het guesthouse bestaat uit traditionele houten huisjes op palen boven het water, met boardwalks die de huisjes verbinden. Samen met het dorpje Sawai ligt het in een krappe baai aan zee, aan de voet van hoge kliffen. Wandel in de middag door het dorpje, om het dagelijks leven van de lokale bevolking te observeren. Alle maaltijden tijdens je verblijf zijn inclusief.

Dag 6: Sawai: excursie naar de rivier en snorkelen op een onbewoond eiland
Een dicht oerwoud (en nationaal park) bedekt het grootste deel van het eiland Seram. Met een boot vaar je vandaag de Salaway-rivier op, die via een moerasbos het oerwoud inkronkelt. Krokodillen komen hier voor, maar zijn lastig te spotten. We varen de rivier op, om te zien hoe lokale mensen sago produceren uit de pulp van de sago-palmboom. Deze palmboom groeit in het wild in de moerasbossen en wordt ter plekke met de hand tot sago verwerkt. Hierna varen we terug naar zee, pikken onderweg een paar verse kokosnoten op, en stappen uit bij een onbewoond koraal-eilandje. Terwijl een barbecue-lunch wordt bereid, kun je met een snorkel het koraal rond het eiland verkennen. Na de lunch varen we naar een andere plek om vanaf de boot nog meer te snorkelen. Aan het einde van de middag ben je terug in je guesthouse.

Dag 7: Van Sawai via Huohulu naar Amehai: vogels, Alfuren en de lokale keuken
Per auto verlaat je Sawai. Iets buiten het dorpje kun je stoppen bij het 'bird rescue centre'. Inheemse vogels van de Molukken, zoals kaketoes en noeris, die uit gevangenschap afkomstig zijn, worden hier verzorgd en weer in het wild uitgezet. De volgende stop is het dorp Huohulu. In dit dorp staan veel traditionele huizen en wonen Alfuren: de oorspronkelijke bevolking van Seram. De mannen die een rode doek om hun hoofd dragen, hangen het oorspronkelijke animistische geloof aan. Terwijl je het dorp verkend wordt er bij lokale mensen een lunch bereid. Het hoofdgerecht van kip met kruiden wordt in een bamboe pijp boven een vuurtje gaargekookt! Na de lunch neem je afscheid van je gastvrouw en –heer en rijd je terug naar de zuidkust van Seram. Je verblijft nog een laatste nacht op het eiland, in het bestuursplaatsje Amehai, in een prettig hotel. Eindelijk weer eens een warme douche!

Dag 8: Boot naar Ambon, transfer naar je volgende bestemming
's Ochtends word je naar de haven van Masohi op Seram gereden en met de fast boat vaar je in 2 uur naar het eiland Ambon. Afhankelijk van je verdere programma word je naar een goed hotel bij het strand van Natsepa gebracht, of naar de vliegveld van Ambon.

Dag 1: aankomst Ambon-stad
Dag 2: Ambon-stad, betjak-tour
Dag 3: Ambon-Saparua
Dag 4: Saparua, culinaire excursie
Dag 5: Saparua-Sawai (Seram)
Dag 6: Sawai (Seram), rivier- en snorkeltocht
Dag 7: Sawai-Huohulu-Amehai (Seram)
Dag 8: Amehai (Seram)-Ambon, transfer naar  volgende bestemming

Prijs : 1285 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates