Java: treinreis en koloniaal erfgoed / 11 dagen

Per trein door Java: de meest relaxte manier om over dit, vanuit historisch oogpunt interessante, maar drukke eiland te reizen. De treinen zijn comfortabel. Het spoornet werd in de Nederlandse tijd aangelegd en veel stations uit die tijd worden nu nog gebruikt. Tijdens de reis bezoek je bekende, koloniale steden. Je slaapt in bijzondere erfgoedhotels en gaat op stap met lokale gidsen, die je meer over het Nederlands-Indische verleden laten zien.

Dag 1: Jakarta, aankomst
Van het vliegveld word je naar jouw hotel gebracht. Je verblijft in een nieuw hotel, dat dicht bij het oude Batavia ligt, het stadsdeel dat nu Kota heet. Wandel deze middag alvast naar het huis van gouverneur-generaal De Klerck: een 18de-eeuws stadspaleis, dat nu een museum is. Het ligt schuin tegenover je hotel.

Dag 2: Jakarta, stadswandeling met gids

Deze ochtend neemt een lokale gids je mee naar Kota, het oude Batavia, dat in 1619 door de VOC werd gesticht. In een halve dag wandel je door de oude haven, langs VOC-pakhuizen en over het oude stadhuisplein. Je bezoekt musea en krijgt uitleg over de koloniale geschiedenis. Vergeet niet het prachtige Café Batavia te bezoeken. ’s Middags ben je vrij en kun je bijvoorbeeld het Nationaal Monument bezoeken op het voormalige Koningsplein. Of misschien ben je nieuwsgierig naar de moderne kant van Jakarta: ga dan naar een van de vele shopping malls die de stad rijk is.

Dag 3: Jakarta per trein naar Bandung

Deze ochtend neem je de trein van Jakarta naar Bandung, een rit van bijna 3 uur. Onderweg mooie uitzichten over theeplantages. Van het station in Bandung word je naar jouw hotel gereden. Hotel Savoy Homan werd in de jaren 30 gebouwd in een moderne art-decostijl en was toen het belangrijkste hotel van koloniaal Bandung. Wandel deze middag naar de Braga-straat, in de koloniale tijd de belangrijkste winkelstraat van Bandung.

Dag 4: Bandung, stadswandeling met gids

Vanuit je hotel wandel je deze ochtend met een gids door het oude centrum van Bandung. Je bezoekt het oude stadsplein, koloniale gebouwen en lokale markten en krijgt uitleg over het koloniale verleden van de stad. ’s Middags wil je misschien een culturele voorstelling bijwonen in de angklungschool van Pak Ujo (eigen vervoer).

Dag 5: Bandung per trein naar Yogyakarta

Opnieuw neem je de trein, naar Yogyakarta dit keer, een rit van ongeveer 8 uur. De eerste helft van de dag is misschien wel het mooiste treintraject van Indonesië: de trein rijdt door een heuvelachtig landschap, met uitzicht over uitgestrekte rijstvelden en vulkaantopppen in de verte. Af en toe passeer je diepe ravijnen, via bruggen die vaak nog uit de Nederlandse tijd stammen. De tweede helft van de rit is een vlakke route. Van het treinstation in Yogyakarta word je naar jouw hotel in Yogyakarta gereden. Het hoofdgebouw, nu de lobby van het hotel, is een Europese villa, die in 1918 door een Chinees-Indonesische zakenman werd gebouwd. Let vooral op de prachtige glas-in-loodramen.

Dag 6 en 7: Yogyakarta: Borobudur, Prambanan, oude stad

Je hebt 2 dagen om de stad Yogyakarta en omgeving te verkennen. Een auto met chauffeur staat tot je beschikking. Er is veel te doen en de chauffeur kan je helpen om je dagen in te delen. De historische stad Yogyakarta, met het paleis van de sultan en de winkelstraat Malioboro wil je niet missen. En natuurlijk ga je ook naar de meer dan duizend jaar oude tempelcomplexen Borobudur (boeddhistisch) en Prambanan (hindoeïstisch). De Borobudur ligt op een uur rijden van Yogyakarta en het is aan te raden om hier in de vroege ochtend naar toe te gaan. Of misschien wil je een kook- of batikcursus doen? Of een fietstocht dwars door de oude stad? Je kunt deze opties van te voren eventueel via ons vastleggen.

Dag 8: Yogyakarta per trein naar Surakarta

Vandaag ga je per elektrische forensentrein van Yogyakarta naar Surakarta, ongeveer 1 uur rijden (optioneel is het mogelijk met auto en chauffeur te reizen). Van het treinstation word je naar jouw hotel gebracht, gelegen in de batikwijk Laweyan. Het hotel is gevestigd in een woonhuis van begin 20ste eeuw, gebouwd door een rijke, lokale batikondernemer in een mix van Javaanse en westerse bouwstijlen. Het is geheel ingericht met koloniaal meubilair en andere historische objecten. Bezoek deze dag het prinselijke paleis Mangkunegaran of het batikmuseum Danar Hadi.


Dag 9: Surakarta, tempels Ceto en Sukuh

Een auto met chauffeur brengt je deze dag naar 2 tempels, gelegen op de flanken van de Lawu-vulkaan: Candi Ceto en Candi Sukuh. Beide hindoeïstische tempels van meer dan 800 jaar oud zijn een klein mysterie, omdat de erotische afbeeldingen en pyramide-vormen zelden voorkomen in Indonesië. Het is optioneel mogelijk om een lokale gids in te huren en een fikse trektocht door bossen en velden te maken van de ene tempel naar de andere.

Dag 10: Surakarta per trein naar Surabaya
Vandaag ga je voor het laatst met de trein: van Surakarta naar Surabaya. De vlakke rit duurt ongeveer 4 uur. Van het treinstation word je naar het prachtige Majapahit-hotel gebracht. In 1911 werd het als Oranje-hotel geopend. In eerste instantie was het een soort Oosters sprookjespaleis, maar in 1935 voegde de Nederlandse architect C.P. Wolff Schoemaker een nieuwe voorzijde in strakke art-decostijl toe. Op 19 september 1945 vond hier het beroemde vlagincident plaats, het begin van vijandigheden tussen westerse en Indonesische troepen. Recentelijk werd het hotel gerenoveerd en het is nu een van de mooiste plekken van Surabaya.  

Dag 11: Einde tour
De tour eindigt deze ochtend in Surabaya. Van hieruit kun je per vliegtuig, trein of auto naar jouw volgende bestemming.

Dag 1: Jakarta
Dag 2: Jakarta, stadswandeling
Dag 3: Jakarta - trein - Bandung
Dag 4: Bandung, stadswandeling
Dag 5: Bandung - trein - Yogyakarta
Dag 6: Yogyakarta, oude stad, Prambanan
Dag 7: Yogyakarta, Borobudur
Dag 8: Yogyakarta - trein - Surakarta
Dag 9: Surakarta, Ceto en Sukuh tempel
Dag 10: Surakarta - trein - Surabaya
Dag 11: einde tour
Prijs : 845 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates