Java rondreis met kinderen / 15 dagen

Met een jeep door een vulkaankrater rijden, op de foto met boeddha-beelden in een 1000-jaar oude tempel en ’s nachts op pad om schildpadden hun eieren te zien leggen op het strand. En dat allemaal op 1 eiland: Java! Natuurlijk is er nog veel meer spannends te doen en te zien. Te veel om op te noemen, kom het zelf dus maar ontdekken!  

Dag 1: aankomst Jakarta – transfer naar Bogor
Nadat je bent geland op het vliegveld van Jakarta, rijd je dwars door deze miljoenenstad naar een rustigere plek, aan de rand van de stad Bogor. Je hotel ligt aan een rivier en tussen de rijstvelden, ‘sawahs’ in het Indonesisch. Je valt in slaap met het geluid van kwakende kikkers.

Dag 2: Bogor
Na je eerste nacht in Indonesië ga je vandaag fris op pad. Je kunt naar het ‘groene hart’ van Bogor, de botanische tuin. In de tuin staan planten en bomen van over de hele wereld. Die werden vroeger door Nederlanders per schip naar Indonesië gebracht om te bestuderen. In de middag is er tijd om vanuit je hotel een wandeling te maken door de rijstvelden en het dorpje in de buurt, om daarna even heerlijk af te koelen in het zwembad.  

Dag 3: Bogor – Puncak – Bandung
Vandaag rijd je met de auto naar Bandung, een grote stad met ongeveer 3 miljoen mensen. Je gaat over de beroemde Puncakpas, 1450 meter hoog en een gebied met veel theeplantages. Als je geluk hebt, dan kom je onderweg theepluksters tegen. Afhankelijk van de tijd kun je ook nog naar de ‘Angklungschool’ in Bandung gaan. Lokale kinderen leren hier onder andere de ‘angklung’ te bespelen, een traditioneel Indonesisch instrument. Vergeet niet aan het eind van de dag nog even een duik te nemen in het zwembad van je hotel.  

Dag 4: Bandung, per trein naar Pangandaran
Op tijd naar het treinstation van Bandung vandaag, anders mis je de trein! Per trein reis je vandaag naar Banjar, een stadje op 3,5 uur afstand van Bandung. Je zit in een mooie trein, met airco en verstelbare stoelen. Vanuit de trein kun je heel ver kijken, over sawahs en naar vulkanen onderweg. Vanaf Banjar moet je nog 2 uur met de auto naar Pangandaran. Je verblijft in een prettig hotel met familie-kamers, een zwembad en een ruime tuin. Het ligt niet ver van de zee. De golven hier zijn soms indrukwekkend!

Dag 5: Pangandaran, trekking nationaal park
Met een lokale gids maak je deze ochtend een spannende trektocht van een paar uur door het nationaal park van Pangandaran. Je gaat op zoek naar apen, herten, schorpioenen, neushoornvogels en ook naar stekelvarkens die in een grot wonen. De middag heb je de tijd om naar het strand te gaan.

Dag 6: Pangandaran, betjak-tour en Green Canyon
Eerst even ontbijten en een duik nemen in het zwembad. Daarna stap je in de lokale fietstaxi, de betjak. Met je privéchauffeur rijd je in je eigen betjak door dorpen in de omgeving van Pangandaran. Je ziet hoe mensen wonen en leven, en hoe ze thuis kroepoek, palmsuiker, tempe (sojaboonkoekje) en wayangpoppen maken. Een lokale gids zal je van alles uitleggen. De wayangpop wordt gebruikt op feesten. De poppenmaker laat je zien hoe je zelf zo’n pop kunt laten bewegen. Aansluitend maak je per auto en boot een tochtje naar de Green Canyon: een riviertje dat door een dichtbegroeide kloof stroomt. Je vaart met een bootje op en neer door de canyon; prachtige uitzichten onderweg en wie weet spot je wel een varaan of een ijsvogeltje.

Dag 7: Pangandaran – Borobudur
Met de auto vertrek je vandaag vanuit Pangandaran naar de beroemde Borobudur-tempel. Je kunt een deel van de reis van vandaag per boot doen (optioneel). De rit gaat over het platteland van Java. Rijstvelden, dennebossen en rubberplantages wisselen elkaar af. Je slaapt vandaag in een leuk hotel dat tussen de rijstvelden en vlakbij de tempel ligt.
 

Dag 8: Borobudur, paard en wagen – Yogyakarta
Vlak na zonsopgang is het licht bij de Borobudur-tempel het mooist. Je kunt vandaag dus maar beter vroeg starten. Het is mogelijk om via het hotel een (fiets)tocht te organiseren, naar een uitzichtpunt vanwaar je de zon boven de Borobudur kunt zien opkomen. Ontdek daarna zelf wat er allemaal in de gebeeldhouwde reliëfs op de tempel is te zien; schepen, olifanten en natuurlijk talloze boeddha’s. En met mooi weer kun je ook één van de meest actieve vulkanen van Indonesië zien liggen: de Merapi. Na het bezoek aan de Borobudur maak je met een lokale gids een tour per dokar, de traditionele paard-en-wagen. Je bezoekt dorpjes en velden in de omgeving en je kunt zien hoe mensen thuis allerlei producten maken. In de middag reis je met de auto in ongeveer anderhalf uur naar Yogyakarta, een koninklijke stad! Je slaapt in een prettig boutique-hotel met groot zwembad, in de leukste buurt van de stad.  

Dag 9: Yogyakarta, oude stad verkennen
Een rustige dag vandaag, die je zelf kunt indelen in overleg met jullie chauffeur. Er is tijd om de oude stad van Yogyakarta te verkennen. Bezoek het paleis van de sultan, waar hij nog steeds woont, en het waterpaleis. De wijk rond het waterpaleis is erg leuk om rond te lopen; een echte kampong! Uiteraard is de winkelstraat Malioboro ook interessant om te bezoeken: overal zie je souveniertjes bij de straatstalletjes. Je kunt meteen oefenen met afdingen.

Dag 10: Yogyakarta, workshop batik-maken of samen koken, Prambanan-tempel
Je hebt vakantie, maar toch begin je na je ontbijt vandaag met een les: jullie kunnen kiezen uit een workshop batik-maken of leren Indonesisch koken. Beide workshops worden door lokale mensen gegeven. Het resultaat van de workshop is je eigen batik-lapje, of een lunch die jullie met z'n allen opeten. 
In de middag is er tijd om nog een bekende tempel te bezoeken: de Prambanan. Hier zie je ook weer hoge beelden van goden en mooie reliefs in de tempels.    

Dag 11: Yogyakarta, per trein en auto naar Bromo 
Vroeg in de ochtend word je naar het treinstation van Yogyakarta gebracht. Je gaat nog een treinrit maken, maar nu door een vlak landschap van rijstvelden, suikerrietplantages en teakhoutbossen. In het plaatsje Mojokerto stap je uit de trein. De chauffeur staat jullie hier al op te wachten! Het is dan nog ca. 4 uur rijden naar de rand van de Bromo-vulkaan. Als je op tijd bent, dan kun je de zon nog zien ondergaan boven de krater! Deze avond slaap je in een eenvoudig hotel op de kraterrand.

Dag 12: Bromo sunrise, daarna naar Kalibaru
Heel vroeg in de ochtend, als het nog pikkedonker is, moet je uit bed voor een avontuurlijke jeeptocht. Deze jeep rijd je naar een hoog gelegen uitzichtpunt. Vanaf hier zie je langzaam de zon opkomen boven het hele Bromo-Tenggergebied. Na de zonsopkomst ga je terug met de jeeps naar het hotel. Snel even ontbijten en je spullen pakken, want met de auto rijd je vandaag verder naar de volgende plaats: Kalibaru. Dit ligt een eind verder naar het oosten, tussen koffie-, cacao-, rubber- en kruidnagelplantages. Je slaapt in een prettig hotel met zwembad.

Dag 13: Kalibaru – jeeptocht naar Sukamade
Opnieuw een jeeptocht, maar nu het oerwoud in! Vandaag maak je een tocht naar het Nationaal Park Meru Betiri. Dit park werd opgericht in 1982, om de laatste javaanse tijgers te beschermen. Helaas is de tijger toch uitgestorven, maar panters zitten er nog wel. Jullie kunnen tijdens de jeeprit door het woud misschien wel apen en neushoornvogels zien, maar de panters zitten te goed verstopt. De tocht eindigt aan het strand, bij het plaatsje Sukamade. Je slaapt hier in een heel simpel hotel (koudwater-mandibak). Maar slapen doe je bijna niet, want ’s nachts ga je met een ranger op zoek naar schildpadden die hun eieren leggen op het strand.  

Dag 14: Sukamade, schildpadjes uitzetten – Kalibaru
Je avontuur aan het strand is bijna over. Maar voordat  je vertrekt, kun je nog het schildpadden-kweekcentrum bezoeken. Hier worden eieren begraven, waarna de schildpadjes die zijn uitgekomen weer in zee worden losgelaten. Misschien mag je wel meehelpen om de schildpadjes uit te zetten! Met de jeep rijd je weer terug naar Kalibaru, naar hetzelfde hotel waar je sliep voordat jouw oerwoudavontuur begon. O ja, dat oerwoud, daar moet je eerst nog weer een keer doorheen!  

Dag 15: Kalibaru – Bali
Vanaf Kalibaru is het al niet zo heel ver meer naar Bali, het eerstvolgende eiland na Java. Je rijdt eerst naar de havenplaats Banyuwangi. Vandaar vertrekken de ferry’s naar Bali. De chauffeur brengt je naar jouw volgende hotel op Bali: je avontuur op Java is nu voorbij.  

Dag   1: aankomst - transfer naar Bogor
Dag   2: Bogor, botanische tuin
Dag   3: Bogor - Puncak - Bandung
Dag   4: Bandung, trein naar Pangandaran
Dag   5: Pangandaran, jungle trek
Dag   6: Pangandaran, betjak-tour + Green Canyon
Dag   7: Pangandaran - Borobudur
Dag   8: Borobudur, paard en wagen - Yogyakarta
Dag   9: Yogyakarta, oude stad
Dag  10: Yogyakarta, batikken of koken, Prambanan
Dag 11: Yogyakarta, trein naar Bromo
Dag 12: Bromo sunrise, Kalibaru
Dag 13: Kalibaru - jeepexcursie Sukamade
Dag 14: Sukamade - Kalibaru
Dag 15: Kalibaru - Bali

De vermelde prijs is op basis van 4 personen!


Prijs : 980 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates