Banda: parel van de Molukken

Banda bestaat uit 9 vulkanische eilandjes midden in de uitgestrekte Banda-zee. Ver weg van alles, en toch vormden deze eilanden ooit de spil van de wereldeconomie. Het draaide om de specerijen nootmuskaat en foelie, die alleen op deze eilanden voorkwamen. Een bezoek aan Banda is een hoogtepunt van een rondreis door de Molukken. Nog steeds zijn de eilanden lastig te bereiken: er zijn sporadisch vluchten, snelle boten en er is de langzame Pelniboot, maar afhankelijk van weersomstandigheden is het altijd weer afwachten hoe je er komt. Lastig te bereiken dus, maar daardoor juist extra bijzonder. In Banda-Neira tref je 350 jaar koloniale geschiedenis, op Banda Besar kun je nootmuskaat-plantages ontdekken en er zijn fantastische snorkel- en duikmogelijkheden. Op deze dromerige eilanden, ver weg van de rest van de wereld, lijkt de tijd soms stil te staan. En misschien is dat wel het meest bijzondere aan Banda.

Een bezoek aan Banda is sterk afhankelijk van vaar- en vliegschema's. Het meest praktisch zijn de snelle boot (ca. 6 uur varen) of vliegen (ca. 45 minuten vliegen). Meestal heb je 5 dagen/4 nachten tussen heen- en terugreis. Houd er rekening mee dat reisschema's 'last minute' gewijzigd kunnen worden. Flexibiliteit is noodzaak bij reizen door de Molukken! De beste tijd om Banda te bezoeken is maart tot en met mei en half september tot en met half december.

Banda heeft duikmogelijkheden van wereldklasse! Wil je duiken, dan kan het programma hier uiteraard op worden aangepast.

Dag 1: Van Ambon naar Banda Neira per fast boat
Vandaag reis je per fast boat (optioneel per vliegtuig) van Ambon naar Banda Neira. Je wordt in de haven opgehaald door het hotel waar je verblijft. Er is comfortabele accommodatie beschikbaar op Banda Neira. Wandel deze middag alvast rond om historisch Banda Neira te verkennen: Wandel over de markt, langs de VOC-forten Belgica en Nassau, de protestantse kerk, of bezoek 'istana mini' (het kleine paleis), de ambtswoning van de VOC-gouverneur van Banda.

Dag 2: Snorkeltocht naar de eilanden Run/Ay of Hatta
Vandaag maak je een snorkel-tocht naar de eilanden Run /Ay of, afhankelijk van weersomstandigheden, naar het eiland Hatta. Je bent de hele dag met de boot op stap en lunch wordt voor je meegenomen. Er zijn verschillende plekken om te snorkelen, maar de drop-offs, waar het koraalrif ineens in de diepte van de Banda-zee verdwijnt, zijn toch wel het meest spectaculair.

Dag 3: Specerijen-tour op Banda-Besar
Per boot steek je over naar het nabijgelegen eiland Banda-Besar. Een lokale gids neemt je mee naar het laatste perkenierhuis (plantagewoning) van Banda: Groot Waling. Luister naar de verhalen van de eigenaar en zie hoe de nootmuskaat en foelie groeit en verwerkt wordt. Ook kun je een parelkwekerij bezoeken. Of beklim de eeuwenoude traptreden naar het historische fort Hollandia voor een prachtig uitzicht op de vulkaan Gunung Api. Een lokale lunch is bij het programma inbegrepen.

Dag 4: Vrije dag
Vandaag heb je tijd om Banda-Neira beter te verkennen. Vraag bij het hotel een gids voor een historische tour: de gids kan zorgen dat deuren van historische gebouwen voor je opengaan. Of misschien wil je nog een snorkeltocht maken, bijvoorbeeld naar de gestolde lavastromen aan de voet van Gunung Api? In 30 jaar tijd is hier onder water een hele nieuwe wereld ontstaan. Een uitdaging is de beklimming van Gunung Api: een pittige klim naar de top op 600 meter hoogte. Als je in het donker begint kun je boven zijn voor de zonsopkomst. Als deze activiteiten vandaag zijn optioneel.

Dag 5: Per fast boot terug naar Ambon
Vandaag vertrek per fast boot terug naar Ambon. Hier eindigt het programma.

Dag 1: Ambon naar Banda Neira
Dag 2: Banda Neira, snorkeltocht
Dag 3: Banda Neira, specerijentour Banda Besar
Dag 4: Banda Neira
Dag 5: Banda Neira naar Ambon

Prijs : 395 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates