Fietsen op Flores / 6 dagen

Fietsen kun je op verschillende plaatsen in Indonesië, maar een rit over het eiland Flores behoort zeker tot één van de mooiste. Met een mountainbike fiets je van oost naar west, over hoofdwegen en spectaculaire kleine paadjes waar je nog nauwelijks verkeer tegenkomt. Je wordt begeleid door een lokale, Engelssprekende gids, terwijl vulkanen, sawahs en prachtige mensen aan je voorbij trekken.  

Dag 1. Maumere – Moni (+/- 70 km)
Je start vandaag vanuit Maumere, de grootste plaats op Oost-Flores. Eerst een vlak deel, waarbij je lekker vaart kunt maken, over een mooie grote weg. Wanneer je eenmaal door de stad bent gefietst komt de eerste, niet al te steile klim. Een mooie uitdaging van 8 kilometer. Eenmaal boven is het tijd om de lokale koffie te proberen in het dorp Nita. Hier kun ook je zien hoe de beroemde ikat (geweven doeken) worden gemaakt. Na een korte pauze stap je weer op de fiets voor een behoorlijke afdaling tot aan de zuidkust van het eiland. Het laatste deel van de eerste halve dagetappe loopt langs de kust, waarbij je prachtige uitzichten hebt over de ruige Indische Oceaan. Je eindigt dit dagdeel bij de kerk van Sikka, een honderd jaar oud gebouw. De volgauto brengt je nu een stuk over dezelfde weg, tot aan de lunch. Ook na je maaltijd rijd je nog een stuk met de auto, voornamelijk flink omhoog. Je startpunt voor het tweede deel vandaag ligt op een pas. Je start dus met een afdaling. Eerst 5 kilometer naar beneden, daarna weer 5 omhoog en weer dalen tot in Wolowaru. Voor de liefhebbers begint hier de slotklim. 10 kilometer met een gemiddelde tussen 7 à 10 %. De finish ligt bij het hotel, prachtig tussen de sawahs in Moni, een klein dorp en uitvalsbasis voor een tocht naar de Kelimutu-vulkaan.  

Dag 2. Moni – Ende (58 km, uit te breiden met 8 km klimmen.)
In alle vroegte sta je op voor een tocht naar de Kelimutu-vulkaan. Je wordt met de auto naar boven gereden, tot vlakbij de krater. Van daar maak je een korte wandeling naar een uitzichtpunt voor de zonsopgang, tevens de plek waar je de drie gekleurde kratermeren goed kunt zien. Terug op de parkeerplaats start je met een afdaling op de fiets van ongeveer 12 kilometer. Bij het hotel kun je dan ontbijten, om vervolgens met de auto naar een hoger gelegen punt te worden gebracht. Je kunt deze 8 kilometer ook fietsen, bergop. Eenmaal op de het hoogste punt aangekomen begint een schitterende rit met veel fotomomenten. Het grootste deel is dalen, door een ruig berggebied. Een rivier aan de ene kant, de rotswanden aan de andere zijde. Later wisselen korte klimmetjes het dalen af, totdat je uiteindelijk in Ende uitkomt. Hier kun je eerst gaan lunchen voordat je naar je eenvoudige, maar nette hotel gaat.
   
Dag 3. Ende – Bajawa. (57 km.)
Het eerste deel van ruim 30 kilometer rijd je vanuit Ende langs de kust. Mooie uitzichten over de stad, met de vulkanen op de achtergrond. Later fiets je langs stranden waar lichtblauwe stenen liggen. Deze worden door heel Indonesië verkocht als huis- en tuindecoratie. Het is op dit deel van de rit warm en af en toe moet je flink in de beugels voor een korte klim over de kliffen aan de kust. Na de lunch rijd je met de auto een uur omhoog. Je doet daarna per fiets een mooi downhill-gedeelte, over een bijna leeg weggetje, maar met veel kuilen en gaten. Opletten dus. Uiteindelijk fiets je weer over een vlakker gedeelte langs rijstvelden, om de laatste 18 kilometer met een lichte daling langs cashewnoot-plantages te racen. Je eindigt bij de warmwaterbronnen van Soa, waar je een heerlijk bad in de natuur kunt nemen. Je slaapt in een eenvoudig hotel in het marktplaatsje Bajawa.        

Dag 4. Bajawa naar Ruteng, (30 km)
Bajawa is het hart van het Ngada-gebied op Flores en je start de rit met klimmen en dalen naar misschien wel het bekendste Ngada-dorp: Bena. Hier heb je tijd om rustig rond te kijken bij de traditionele huizen en megalieten, met op de achtergrond de Inerie-vulkaan. De perfecte kegel van de vulkaan houd je tijdens de rit vaak in het zicht. Vlak na Bena maak je een flinke afdaling, waarbij je goed op moet letten. Het is steil, er zijn kuilen en er ligt grind. Na het dalen mag je even stevig op de pedalen voor verschillende kleine, maar heftige klimmetjes. Na het klimmen weer een langere daling, soms ‘full-pro-downhill’! Kortom, een energieke rit. Je eindigt met een vlak gedeelte, wederom met prachtig uitzicht op de vulkaan, waar je dan ook grotendeels omheen gereden bent. Het laatste deel naar het plaatsje Ruteng leg je met de auto af. Dit is een rit van 3 uur. Je luncht onderweg. In Ruteng slaap je in een comfortabel hotel in het centrum. Voor fietsers die liever niet de heftige afdalingen maken is er een alternatief via de grote weg. Je komt wel in Bena en fietst ongeveer 35 kilometer.  

Dag 5. Ruteng – Labuan Bajo (45 kilometer)
Een korte autorit brengt je naar een mooi plekje net buiten het stadje. Je fietst in de ochtend een rondje van 12 kilometer, naar de zogenaamde spinnenweb-rijstvelden. Deze sawahs in het gebied van de Manggerai liggen in cirkels, dezelfde vorm als hun gemeenschapshuizen. Het is een relatief vlakke rit over kleine weggetjes, door dorpjes en langs sawahs. Onderweg heb je mooie uitzichten op de ‘spinnenwebben’. Als je het rondje hebt gefietst, stap je in de auto voor een rit door flinke bergen. Nadat het grootste deel klimmen is geweest, is er tijd voor de lunch. Vervolgens stap je weer op de fiets voor de slotetappe; een afdaling over de grote weg, helemaal tot aan Labuan Bajo. Op het allerlaatst mag je nog een paar keer laten zien wat je in huis hebt bij een paar korte klimmetjes, waarna je het stadje aan de kust binnenrijdt. Je logeert in deze prettige plaats, de uitvalsbasis voor een trip naar het Komodo Nationaal Park, in een mooi hotel aan zee. Er zijn hier verschillende leuke restaurantjes, een goede plek om jezelf eens flink te verwennen na de fietskilometers. Deze fietsreis is ook nog uit te breiden met 2 extra dagen tussen Ende en Bajawa, waarbij je naar het plaatsje Riung gaat, aan de noordkust. Hier kun je onder andere snorkelen bij verschillende mooie koraal-eilandjes.

Dag 6. Vertrek uit Labuanbajo
Een transfer brengt je naar het vliegveld van Labuanbajo, voor jouw volgende bestemming. Het is ook mogelijk om een boottocht naar het Komodo Nationaal Park aan deze trip vast te plakken. Dit kan een dagtocht zijn of een meerdaagse boottocht.

Dag 1 Maumere – Moni (Kelimutu vulkaan) 
Dag 2 Moni – Ende 
Dag 3 Ende – Bajawa 
Dag 4 Bajawa – Ruteng 
Dag 5 Ruteng – Labuan Bajo
Dag 6 Vertrek uit Labuan Bajo

Prijs: op aanvraag

Prijs : - EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates